top of page
Search
  • Writer's pictureTia-Thuy Nguyen

The Woman behind "Cô Ba Sài Gòn": "Who said that Ao Dai must be paired with traditional up-do?"

Updated: May 2, 2019

March 3rd, 2018

Original article written

by A. Đ. from TT Vietnam

Translated by Fiona Nguyen


Thuy Nguyen is known as the Woman of Brocade. She carries herself with sophistication and charm - she is a feminine, family-orientated Vietnamese woman. In the sphere of fashion design, she is celebrated for her ability to revive tradition by adding to it, a delicate touch of contemporary.

She was the woman behind the hottest Áo Dài in the movie “Cô Ba Sài Gòn” - The Tailor. Since its showing, more and more people have been seen wearing traditional Áo Dài's as everyday wear, all over the streets of Vietnam. However, the image of this chic, curly-haired woman wearing a traditional Áo Dài has caused quite a controversy: with both voices of praise and voices of critique.

Outraged people have said that “It’s absolutely unorthodox and obnoxious for a woman to wear an Áo Dài with a rockstar hairstyle!”

For generations, people have been fed over and over again the same image of a Vietnamese woman with sleek, long black hair, which since then has unfortunately become the emblem of beauty. It has been difficult to open the eyes of the Vietnamese public to anything else. Slowly, that ideal has become the solid standard for this nation. Regardless of this, Thuy Nguyen has stated that she herself has no solid criteria for beauty and does not necessarily agree with what has become the mould.

"I do not have any specific standards of beauty. I think we should not cast particular goals when discussing this issue. The definition of beauty is not the same for everyone so why should we force our own standards upon each other? To me, the most beautiful thing about a woman is her self-confidence. As long as she can appreciate her own beauty, people around her will naturally see it too!” she said.

In this day and age, a lot of people judge one another based on appearance, hairstyle, skin colour and clothes. This has been especially the case for women, which makes them more so than ever hesitant about the ways in which they want to project themselves into the world. As someone who has dedicated a great portion of her life to making people feel beautiful, Thuy shared:

“If you know who you are - you should exist solely in that form. Such a life would definitely bring you joy and ultimate happiness. If your hair and attire are appropriate for where you are going, I see no real reason you should hide. Let others see you for who you are. Let them get to know who you really are! Say with your presence 'this is me - appreciate it!'”

“Being yourself is the greatest thing a person can do!”

As Thuy sees it, life is diverse, colourful and full of surprise. She thinks that every woman goes through different phases, during which she may want to be rebellious, feminine, tough, sleek or naughty. To Thuy, choosing a hairstyle is synonymous to choosing a dress in the morning:

“I think, the most important thing your hair should be able to do for you is to bring you sheer joy, every single morning. If it excites you - it is worth having! Happiness derives from doing what you love and being who you truly are: whether short hair, long hair, curly hair or straight hair. Your inner confidence will grow from the seed of simply being you.”

One of the secret to Thuy Nguyen's undeniable success in the creative sphere is her utter flexibility when it comes to standards of beauty.

“I perfectly understand that prejudices do exist, but they simply do not apply to me nor my company. What I am is conscious of their limitations in order to avoid them. Society is growing. you know? It is opening itself up to new things. So why should we restrict our own vision to fit it?”


"Be yourself and wear your mane with confidence" - is the message of love that Dove is trying to convey to women everywhere. Dove shampoo helps prevent 95% of damage to hair, allowing women to no longer worry about their fierce self-expression.

This article is proudly sponsored by Dove. For more information click here.

Thủy Nguyễn – người đứng sau "Cô Ba Sài Gòn": “Ai bảo cứ mặc áo dài thì phải để tóc đen, tóc vấn?"

Ngày 3 tháng 3 năm 2018

Bài viết của A. Đ., TT Việt Nam.


“Chưa bao giờ tôi vì lời nói của người khác mà bắt buộc bản thân phải thay đổi, tóc xù hay tóc ngắn thì tôi vẫn là tôi vẫn chỉ là chính tôi.”

NTK Thủy Nguyễn được nhiều người biết tới như “người đàn bà của gấm”, chị mang trong mình những nét tích cách và nét đẹp đặc trưng của hình mẫu phụ nữ Việt Nam, tinh tế, đầy nữ tính và hết mực chăm lo cho gia đình.

Người ta biết tới NTK Thủy Nguyễn với ma lực phục hưng thời trang truyền thống thông qua ngôn ngữ của thời trang hiện đại. Chị là người đứng sau những bộ áo dài gây sốt trong "Cô Ba Sài Gòn", và rồi người ta lại bắt đầu mặc áo dài truyền thống ra phố. Thế nhưng, hình ảnh chị mặc áo dài cùng mái tóc xù khi xuất hiện trên mạng lại gây ra khá nhiều tranh cãi, khen ngợi và cả dị nghị, thậm chí là chỉ trích: “Mặc áo dài mà để tóc như hát rock, mất giá trị truyền thống!”


“Mỗi người một vẻ và một thước đo khác nhau nên không thể so sánh”

Người ta quen với hình ảnh phụ nữ Việt Nam mặc áo dài với mái tóc đen mượt và mặc định rằng như vậy mới là chuẩn của đẹp, mới hợp với truyền thống. Chính điều đó khiến họ khó lòng chấp nhận được những gì bất thường. Nhưng đối với NTK Thủy Nguyễn, chị không có tiêu chuẩn cụ thể nào để định nghĩa cho cái đẹp. “Tôi không có tiêu chuẩn cho cái đẹp, và tôi cũng nghĩ chúng ta không nên đặt ra một tiêu chuẩn nhất định nào khi bàn về vấn đề này. Định nghĩa về cái đẹp của chúng ta không giống nhau vậy tại sao phải buộc người khác “đẹp” theo ý của mình? Với tôi, điều đẹp nhất ở người phụ nữ chính là sự tự tin. Chỉ cần bạn tin và ý thức về cái đẹp của mình, những người xung quanh sẽ tự nhiên cũng hiểu được điều đó và cũng thôi.”

Hiện nay, nhiều người thường quy chụp và đánh giá người khác thông qua kiểu tóc/màu tóc hay trang phục/quần áo họ mặc khiến nhiều người, đặc biệt là người phụ nữ, thường dè dặt thể hiện sở thích/cá tính của bản thân mình hơn. Là người yêu cái đẹp và làm đẹp cho những người phụ nữ thông qua công việc của mình, NTK Thủy Nguyễn chia sẻ: “Nếu bạn biết mình đúng, hãy luôn tự tin là chính mình, vì đó mới thực sự là hạnh phúc. Nếu kiểu tóc, trang phục của bạn phù hợp với sự kiện mà bạn sắp tham gia và nó giúp bạn thể hiện bản thân mình, đừng cố giấu nó đi mà hãy giúp mọi người hiểu được ‘Đây chính là tôi, cái tôi mà mọi người nên được nhìn thấy và tìm hiểu, trân trọng.’

“Được là chính mình đã là điều hạnh phúc nhất”

Đối với NTK Thủy Nguyễn cuộc sống đa sắc màu, mỗi người phụ nữ đều có những giai đoạn phát triển, có lúc muốn nổi loạn, lúc khác lại dịu dàng, muốn quay về sự nữ tính, … vì thế chọn mái tóc cũng như trang phục, quan trọng nhất vẫn là cảm xúc nó đem lại cho người phụ nữ, nếu thích cứ thoải mái trải nghiệm. Theo chị, hạnh phúc nhất là được làm điều mình thích và được là chính mình. Mái tóc dù dài, dù ngắn, xoăn xù hay thẳng mượt đều là lựa chọn của chính chúng ta. Nếu chúng ta đã lựa chọn thể hiện mình và cảm xúc của mình, hãy yêu lấy mái tóc và diện trang phục mà mình thoải mái, tự tin nhất.

Đặc biệt, trong địa hạt sáng tạo, bí quyết để NTK Thủy Nguyễn thăng hoa trong nghệ thuật đó là việc không đặt nặng bất cứ tiêu chuẩn nào, đặc biệt là về cái đẹp. “Tôi hiểu những định kiến này có tồn tại, nhưng nếu thấy không đúng với mình thì mình cứ để đó thôi, không suy nghĩ quá nhiều. Tôi cũng không bó buộc bản thân trong bất kỳ khuôn khổ nào cả. Xã hội ngày càng phát triển và mở lòng với những điều mới mẻ, vậy tại sao chúng ta phải giới hạn mình?”

"Hãy là chính mình với mái tóc bạn yêu vì mái tóc là một ngôn ngữ mạnh mẽ để nói với thế giới bạn là ai" – đây chính là thông điệp yêu thương mà Dove muốn gửi gắm tới phái đẹp.Dầu gội Dove giúp ngăn ngừa 95% tóc hư tổn, giúp các cô gái không còn lo lắng trên con đường thể hiện bản thân không chút đắn đo ấy. Xem thêm tại đây.

56 views0 comments
bottom of page